ÇORUM-HİTİT KENTLERİ GEZİSİ
ÇORUM-HİTİT KENTLERİ GEZİSİ
ANADOLU’DA İLK KURULAN BİN TANRILI ÜLKE
24 NİSAN 2022 PAZAR
Anadolu’da ilk kurulan devletin Hititler olduğunu biliyor muydunuz? Anadolu’ya Kavimler Göçü zamanında, Kuzey Kafkasya’dan giriş yaptığını, Hint-Avrupa dili konuştuğunu ve Başkentlerinin Hattuşa olduğunu biliyor muydunuz? Peki, Bin Tanrı’lı bu halkın ve devletin yaşadığı yerleri, dini ve siyasi başkentlerini, Tapınaklarını ve eserlerini görerek Hititler’i yakından tanımaya ve görmeye ne dersiniz?
Günübirlik gezi kapsamında; Çorum Arkeoloji Müzesi’ni, Saat Kulesi’ni, dini başkent Alacahöyük’ü, Yazılıkaya ve siyasi başkent olup etrafı geçilmez surlarla kaplı olduğu düşünülen Hattuşa’yı görüp Hititleri yakından tanımak istiyorsanız bu gezimize davetlisiniz.
24 NİSAN 2022 PAZAR: ANKARA-BOĞAZKÖY-HATTUŞA-ALACAHÖYÜK-ANKARA
Derneğimizin önünden saat: 06.00’da hareketle başlayacak etkinliğimizde araç içinde kahvaltılık sandviç, meyve suyu ve sıcak-soğuk içecek ikramlarımız ile yolumuza devam edip Sungurlu çıkışında mola veriyoruz. Mola sonrası yolumuza devam edip Hitit topraklarına giderek Yazılıkaya’ya gidiyoruz. Müze Arkeoloğu Uzman Rehber Halil DEMİRDELEN anlatımı ile Yazılıkaya’da A ve B Galerilerdeki Hititlerin; Tanrı-Tanrıça, Kral-Kraliçe rölyeflerini rehber eşliğinde görüp gezdikten sonra Hattuşa/Boğazkale Antik Kentine gidiyoruz. Hattuşa M.Ö. 1650 yıllarında Hitit Devletinin siyasi başkenti olmuştur. Tarihte; Kadeş Savaşı sonrası Hititler ile Mısır arasında M.Ö. 1259 yılında imzalanan Kadeş Antlaşması tableti burada ortaya çıkarılmıştır. Antik Kent gezisi kapsamında: Büyük Tapınak, Aslanlı Kapı, Sfenksli Kapı ve Kral Kapı’sını görüp fotoğraf çektikten sonra Hiyeroglifli Oda ve Nişantaşı’nı görüp geziyoruz. Yapılan etkinlikler sonrası hareket edip Boğazköy Müzesi’ne gidiyoruz. Hitit Eserleri’nin sergilendiği yerel müzeyi görüp gezdikten sonra kullanılmayan bir otelin bahçesinde barbekü menüsü ile hazırlanmış öğle yemeğimizi afiyetle yiyoruz. Semaver’de çay ikramı sonrası hareket edip 30 km yol aldıktan sonra Alacahöyük’e gidiyoruz. Hatti/Hitit Uygarlığına ait Alacahöyük/Arinna; Kalkalotik çağdan günümüze kadar kesintisiz yerleşime sahne olmuştur. Günümüze kadar yapılan kazılarda 4 kültür katı tespit edilmiştir. Uzman Rehber eşliğinde imparatorluğun dini merkezi olan Alacahöyük Örenyeri’ni ve Müze’yi gezdikten sonra hareket edip 55 Km yol aldıktan sonra Çorum’a gidiyoruz. Ağırlıklı olarak Hitit Uygarlığı eserlerinin sergilendiği Çorum Arkeoloji Müzesini rehber eşliğinde görüp geziyoruz. Gezi sonrası Çorum merkeze gidip Saat Kulesi’ni görüp fotoğraf çekiyoruz. Vereceğimiz kısa süreli mola sonrası saat: 18.00’de hareket edip Sungurlu girişinde isteğe bağlı olarak leblebi alış verişi yapıyoruz. Mola sonrası hareket edip aynı yol üzerinden yolumuza devam ederek Ankara’ya geliyoruz.
GEZİ ÜCRETİ: 370 TL Üyelere 365 TL.
GEZİ KAPSAMINDA VERİLECEK HİZMETLER: Katılımcı sayısına göre belirlenmiş özel ulaşım, araçta sandviç, meyve suyu, çay-kahve ve su ikramı, ekmek arası köfte, tavuk, sucuk karışımlı barbekü öğle yemeği, garnitür, kola-fanta, semaverde çay, tüm çevre gezileri ve rehberlik hizmetleri gezi ücretine dahil edilmiştir.
GEZİ ÜCRETE DAHİL OLMAYAN HİZMETLER: Müze ve ören yeri giriş ücretleri, kişisel harcamalar ve akşam yemeği gezi ücretine dahil edilmemiştir.