DOLAR 34,5424
EURO 36,0063
ALTIN 3005,886
BIST 9549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara °C

ATIK İLAÇLAR ARTIK ECZANELERDE TOPLANIYOR

16.03.2021
3.665
A+
A-

Sevgili Üyelerimiz ve Komşularımız,

Bilindiği gibi Derneğimiz kuruluşundan bugüne; Eğitim, çevre, komşuluk ve dayanışma bileşenlerinde koruma temelli projeler üretip, uygulamaya alarak sonuçları hakkında sizleri bilgilendirmektedir.

2018 Nisan ayında çevreye duyarlı bir komşumuzun evde kullanmadıkları bir poşet tıbbi ilacı tuvalete ya da çöpe atamadığını; semtimizde bulunan eczane, sağlık ocağı ve hastane gibi kurumların da kabul etmediklerini dile getirerek; Dernek olarak tüm atıkları alıyorsunuz, önermesine olumsuz bir karşılık veremezdik ve aldık…

Her türlü sentetik atıkların doğada geri dönüşü olmayan etkilerini çok iyi bilen Derneğimiz, Atık Toplama Listesine bir kalem daha ekleyerek; 5 000 haneli ve 15 000 nüfuslu mahallemizin tıbbi atıklarını güvenle teslim edebileceği; Kamu Özel Sağlık Kurumları, İl Sağlık Müdürlüğü ve Çankaya Belediyesi ilgili birimi ile yapılan görüşmelerden maalesef olumlu bir yanıt alamamıştı.

Bunun üzerine üyelerimizin ve komşularımızın konu üzerinde düşüncelerini öğrenmek üzere üç başlıktan oluşan küçük bir anket hazırlanarak iletişim grubumuzda paylaşılmıştı. Katılımcıların yüksek bir oranda riskin farkında oldukları ve fakat, ne yapacaklarını bilmeyenler, çöpe atanlar, tuvalete dökenlerin de % 86 gibi yüksek bir orana eriştiği görüldü.

Bu konuda neler yapılabilir, bilgi, bilinç seviyemizi nasıl arttırabiliriz konularında görüşmek üzere Ankara Eczacılar Odasına yaptığımız ziyarette; Çevre ve Şehircilik Bakanlığının 31 Aralık 2014 tarih ve 29222 sayılı Atık Getirme Merkezi Tebliğinin yürürlükte olduğu ve tıbbi atıkların da tehlikeli atık kapsamında toplanması Madde 8 ve halkı bilinçlendirme konularında da Madde 15 gereğince Yerel Yönetimlerin sorumluluğunda olduğu bilgilerine erişmiş olduk.

Bu arada çalışmalarımız devam ederken, duyarlı komşularımızın Derneğimize getirdiği kullanım tarihi geçmiş ilaç ve benzeri tıbbi atıkların ağırlığı 160 kg mı bulmuştu. Çevreci Eczacılar Kooperatifi ÇEKOOP un Ankara temsilcisi ve ITC Entegre Katı Atık Tesisi yöneticileri ile yaptığımız görüşmeler ile herhangi bir ödeme yapmadan söz konusu tıbbi atıkların güvenli teslimatını yapmıştık.

Derneğimizin de müdahil olduğu Ankara Kent Konseyi Çevre ve Sıfır Atık Çalışma Grubu kanalı ile Ankara Büyükşehir Belediyesi gündemine taşınan konu; beklenenden çok daha kısa sürede Sn. Mansur Yavaş’ın göstermiş olduğu duyarlılıkla, Ankara Eczacılar Odası ve Ankara Büyükşehir Belediyesinin imzaladığı protokol doğrultusunda sonuca ulaştı. Linkte bulunan listedeki 192 eczanede atık ilaç toplamaya başlandığı bildirimi Büyükşehir Belediyesi web sitesinde duyuruldu. ( https://ankara.bel.tr/genel-sekreter/genel-sekreter-yardimcisi1/kent-estetigi-dairesi-baskanligi/atik-lac-eczane-listesi/ )

Üye ve komşularımızın halen Derneğimize getirmekte olduğu ekte görülen 100 kg’ın üzerindeki atık ilaç bugün paketlenerek Büyükşehir Belediyesi yetkililerine teslim edildi. Bugünden sonra da atık ilaçlarınızı, Çiğdem Mahallesinde Atrium İş Merkezinde bulunan Yeni Gökkuşağı Eczanesine, aynı duyarlılıkla teslim etmenizi rica ederiz.

Tabii  geldiğimiz noktada katkısı çok büyük olan, adını hatırlayamadığımız duyarlı komşumuza teşekkür ediyor ve Ülkemiz genelinde bu uygulamaların yaygınlaştırılması  konusunda çabalarımızı sürdüreceğimiz bilgisini sizlerle paylaşmak istiyoruz.

REKLAM ALANI