DOLAR 34,4939
EURO 36,4019
ALTIN 2952,562
BIST 9290,93
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara °C

Anne Baba Seminerleri – 3

Anne Baba Seminerleri – 3
REKLAM ALANI
09.08.2020
1.729
A+
A-

ANNE BABA SEMİNERLERİ – 3

———

10 Ağustos 2020 Pazartesi günü (yarın) yapılacak 4. ve bu serinin son seminerine katılım linki almak için lütfen dernek@cigdemim.org.tr adresine isim, telefon ve e-posta bilgilerinizi içeren bir ileti gönderiniz.

———

8 Ağustos 2020 Cumartesi akşamı (dün) gerçekleştirilen ve “Hayatla Başa Çıkabilen Çocuklar” konulu bu 3. seminerimiz Özge hanımın bir önceki seminerde verdiği ödev üzerinde hep birlikte konuşarak başladı.

Özge hanım, “disiplin” kelimesinin Latincede “öğrenmek” anlamına geldiğini ve öğrenmenin ana kuralının da “umut etmek” olduğunu vurguladıktan sonra olaylara verdiğimiz tepkilerin salt düşünceden değil, düşünceyi takiben hissettiğimiz duygulardan da kaynaklandığını söyledi. Yani önce bir olayın olduğunu, bunun üzerine düşüncenin devreye girdiğini, düşünme sonrasında bir duygumuzun oluştuğunu ve buna göre tepki verdiğimizi öğrendik. Bu da aslında için için bildiğimiz ama Özge hanımın sözlerinden sonra farkındalığını yaşadığımız bir konuydu.

Yine katılımcılara sorular sorarak sürece dâhil olmalarını ve kalabalık bir ortamda olmalarına karşın kendilerini tüm içtenlikleriyle ifade etmelerini sağlayan Tecelli, doyurulması gereken 4 duyguyu ve bu duygular karşılanmadığında çocukların nasıl tepki verebileceklerini özetledikten sonra bir başkasının yararına olacak bir şey yapma isteğini yani “sosyal ilgi (social interest)” kavramını açıkladı. Özge hanımın bu “sosyal ilgi” tanımını hayatta düşmüş, daha sonra yeniden ayağa kalkmış ve devam edebilmiş kişilerin yaptığını söylemesini takiben çocuklarımıza bu 4 beceriyi kazandırmak, bir başka deyişle ait, değerli, yeterli ve cesur hissetmek olarak sınıflandırılan bu 4 duygunun doyurulması için yapılması gerekenleri de anlattı.

Bir örnek verecek olursak, çocuğun kendini yeterli hissedebilmesi için kendini kontrol etmeyi öğrenmesinin sağlanması gerektiğini vurguladı. Daha sonra da hepsi aynı anlama gelen psikolojik sağlamlık, resilience, yılmazlık, esneklik, psikolojik dayanıklılık kavramlarından bahsetti ve bu sağlamlığı da umut, heves, gayret, iyimserlik, iyileşmeye inanç ve başka yollar bulmaya inançla sağlayabileceğimizi belirtti ve son bölümde yine katılımcılardan gelen soruları yanıtlayarak semineri sonlandırdı.

Her seminerde olduğu gibi bu sefer de başkanımız Fatih bey mentimeter aracılığıyla, seminer sonrasında aklımızda kalan 3 kelimeyi sordu ve karşılıklı iyi dileklerde bulunarak toplantıdan ayrıldık.

Bu değerli bilgileri ve öğretileri için sayın Özge Tecelli’ye derneğimiz adına bir kez daha teşekkür etmek istiyoruz.

Elvan Akbay – Çiğdemim Derneği YK Üyesi

REKLAM ALANI